Philippe De Vos
- Advocaat aan de Gentse Balie sedert 1980 (stage in het kantoor van wijlen Mr. L.J. Martens)
- Studies: wijsbegeerte en rechten aan de UFSIA en de KUL.
- Specialisatie: Zee- en Binnenvaartrecht aan de UA.
- Oprichter: Tijdschrift voor Gentse rechtspraak, thans TGR/TVWR.
- Via het zee- en binnenvaartrecht kwam hij in contact met de internationale handels- en distributiewereld en verdiepte hij zich in Europees en Internationaal privaatrecht en distributierecht.
- In 1995 verscheen van zijn hand het eerste doctrinewerk over de nieuwe wet op de handelsagentuur.
- Intussen was hij nauw betrokken bij de oprichting van het internationaal advocaten netwerk Consilium Iuris, met zetel in Frankfurt, waarvan hij sinds het jaar 2000 ononderbroken de Vice-Voorzitter is.
- Hij gaf voordrachten over maritiem recht in binnen en buitenland en was als scheepsvereffenaar betrokken bij de redactie van het hoofdstuk maritieme voorrechten en hypotheken van het nieuwe scheepvaartwetboek.
- Hij is auteur van diverse artikelen over maritiem recht.
Specialisaties
- Internationale distributiecontracten, agentuurcontracten, franchising en andere grens overschrijdende handelscontracten.
- Handelshuur, mededingingsrecht, marktpraktijken, exportlicenties, recall-procedures, productveiligheid en intellectuele rechten behoren eveneens tot zijn expertise.
- Erkend bemiddelaar in handelszaken
- Benoemd door de Ondernemingsrechtbank als bemiddelaar in betwistingen tussen vennoten met een bijzondere expertise in geschillen van uitsluitingen en uittredingen van vennoten.
- Heeft hij vele bedrijven in moeilijkheden succesvol begeleid bij hun reorganisatie in het kader van gerechtelijke reorganisatieprocedures.
- Hij behandelt dagelijks zee- en binnenvaartzaken alsmede maritieme arbeidsongevallen.
- Hij werd tevens herhaaldelijk door de Beslagrechter van de Rechtbank van eerste aanleg van Oost- en West-Vlaanderen benoemd als scheepsvereffenaar van zee- en binnenschepen.
- In 2022 werd hij beëdigd als scheepsvereffenaar en als vereffenaar van het maritiem beperkingsfonds in het kader van het nieuwe scheepvaartwetboek.